Vad kostar det?

Läs om vilka avgifter du får betala för din hemtjänst eller ditt äldreboende.

Avgift för vården och omsorgen

Vad du ska betala beräknas individuellt och baseras på din inkomst och eventuella bidrag.

Du betalar aldrig mer än maxtaxan som är densamma för hela landet. 2025 är maxtaxan 2 642 kronor per månad.

I maxtaxan ingår avgiften för:

  • hemtjänst (exempelvis personlig omvårdnad, serviceinsatser, ledsagning, avlösning, trygghetslarm och leverans av mat) 
  • äldreboende
  • dagverksamhet
  • kommunal hälso- och sjukvård.

Kommunerna kan inkludera fler insatser i maxtaxan än de som räknas upp ovan.

Avgiftsfria insatser

Kommunerna kan också välja att inte ta betalt för insatser eller att inte ta betalt upp till ett visst antal timmar.

Minskad avgift när insatser inte genomförs

Kommunen kan ta ut en lägre avgift om en insats inte genomförts, till exempel om du avbokat eller visats på sjukhus.

Hemtjänst

Kommunerna har olika avgiftssystem vilket innebär att hur mycket hemtjänst du får innan du når maxtaxan varierar mellan kommunerna.

Äldreboende

När du flyttar till ett äldreboende betalar du en avgift för den service och omvårdnad du får, men du betalar aldrig mer än maxtaxan. Du får också betala hyra för bostaden och en kostnad för maten.

Kommunen kan även erbjuda dig hygien-och förbrukningsartiklar som kan innebära en kostnad för dig.

Hyra för bostaden

Hyran varierar beroende på storlek och standard och du tecknar ett hyresavtal, precis som för hyresrätter på övriga bostadsmarknaden. Det är hyreslagens regler som gäller för hyressättningen.

Kostnad för mat

Vad maten kostar varierar mellan kommunerna. Oftast blir din kostnad för mat högre när du bor på ett äldreboende än vad maten hade kostat om du hade lagat maten själv. Du får därför en högre levnadskostnad som kommunen behöver ta hänsyn till när de räknar ut din avgift.

Förbehållsbelopp

När kommunen räknar ut vilken avgift du ska betala för äldreboende eller hemtjänst ska du få behålla en summa som täcker dina normala levnadskostnader. Det kallas för förbehållsbelopp.

När skatt, hyra samt avgift för service och omvårdnad är betald ska du ha kvar en viss summa pengar varje månad. Om du lever ensam är det 7 247 kronor per månad och om du är sammanlevande med maka/make eller sambo är det 5 912 kronor per person och månad (för 2025). Om du inte har kvar det beloppet får du en reducerad avgift.

När din avgift beräknas behöver kommunen också försäkra sig om att din eventuella sambo eller make/maka inte får en oskäligt försämrad ekonomisk situation, som till exempel hindrar nödvändig vård eller att makar tvingas till skilsmässa.

Ibland kan du få ett högre förbehållsbelopp

Du kan ha höga matkostnader för att du får färdiglagad mat genom hemtjänsten eller på äldreboendet. Eller så har du kostnader för specialkost, resor, god man eller merkostnader på grund av en funktionsnedsättning.

Om du har höga levnadskostnader kan du begära ett högre förbehållsbelopp. Ett höjt förbehållsbelopp innebär att du får mer pengar kvar att täcka dina levnadskostnader med.

Informera kommunen om dina merkostnader. Kommunen ska då pröva om du har behov av ett förhöjt förbehållsbelopp. Vid ett högre förbehållsbelopp kan din avgift bli lägre.

Om du vill ha mer information om din avgift

På din kommuns webbplats finns information om avgifter. Du har även rätt att få reda på hur just din avgift har räknats ut. Fråga avgiftshandläggaren i kommunen.

Om du inte är nöjd med ditt beslut om avgift

Om du inte håller med om kommunens beslut om avgift kan du överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Din handläggare på kommunen kan berätta för dig om hur du överklagar.

Senast uppdaterad:
Publicerat: